Látnivalók Dunapataj, Programok

Pataji Ősz

Dunapataj központi helyein, a körforgóknál hetek óta látványos és szép dekorációk hirdették, hogy szeptember 6-8-ig rendezik meg a település immár országos hírűvé vált rendezvényét, a Pataji Őszt, amely idén 22. alkalommal bizonyult a kalocsai járás egyik legrangosabb gasztronómiai, kulturális és zenei programokkal tűzdelt népünnepélyének. Kellett ehhez az az optimuzmus és profizmus, ami a nagyközség hasonló rendezvényein eddig is megmutatkozott, és az az összefogás, ami elsősorban az önkormányzat hivatala és intézményei, a helyi egyesületek részvételével különösen szombaton, az időnként szakadó eső ellenére valósult meg és teljesedett ki, mindenki örömére. Így nem csoda, hogy a rossz idő sem tudta elvenni a patajiak és a vendégek kedvét attól, hogy a 32 helyen versenyszerűen főzött, mintegy 15 mázsányi (!) pacal, Pataj helyi értéke és a Bács-Kiskun megyei értéktárba felkerült étek, a köréje szervezett kulturális, szórakoztató rendezvények, koncertek igazi őszköszöntő vidámságot hozzanak. Mindazok örömére, akik a térség legdinamikusabban fejlődő településére, Dunapatajra látogattak, az ezúttal barátságtalanabb arcát mutató, beköszönő ősz, de még inkább Dunapataj nagyközség ünneplésére.

Jöjjön Patajra, egy jó ízű pacalra! – ezzel az ismerős mottóval invitálta őszköszöntő népünnepélyére a nagyközönséget Dunapataj Önkormányzata. A szeptember 6-8-ig tartó rendezvénysorozat híre messze földről vonzotta a vendégeket. A hétvégi programfolyam gerincét idén is a legendás pataji pacal különféle elkészítésére szakosodott, szombati Gyimesi József Pacalfőző Verseny adta. A 32 főzőhelyen versenyszerűen készítetett 15 mázsányi pacal bírálatáról, az elért eredményekről külön cikkben számolunk be.
Az izgalmakban és ízekben gazdag gasztronómiai esemény ezúttal is megannyi színes sport- és szórakoztató eseménnyel párosult.

Péntek este a Kodály Zoltán Művelődési Házban a „Hotel Menthollal” várták egy slágerparádéval tűzdelt időutazásra a közönséget. Közülük a korábban kelők másnap reggel 8 és 10 óra között már újra a nagyközség vendégei lehettek egy finom lángosra, amit már a főzőverseny és a programok központi helyszínén, a sportpályán fogyaszthattak el.

A háromnapos műsorfolyam leghosszabb eseménye a pacalfőzés volt, amely a pacal időigényes főzési ideje miatt már szombaton kora reggel elkezdődött. A huszonkettedszer megrendezett Gyimesi József pacalfőző versenyen közel 15 mázsa pacal rotyogott a kondérokban, de ahogy ígértük, erről külön cikkben, bővebben.